over

Over Het Tekenlab


Tekenen is kijken, onderzoeken, ontdekken, blootleggen.

Het Tekenlab is een initiatief van beeldend kunstenaar en kunstvakdocent Annelinde de Jong. Om meer mensen enthousiast te maken voor tekenen verzorgt zij sinds 2016 toegankelijke en afwisselende tekenlessen onder de noemer Het Tekenlab.

Tekenen kan altijd en overal. Daarom heeft Het Tekenlab geen vaste atelierruimte. De lessen worden gegeven op diverse locaties in Amsterdam en omgeving.


Over Annelinde de Jong

Tekenen staat centraal in het werk van Annelinde (Enkhuizen, 1982). Haar tekeningen kenmerken zich door een gereduceerde figuratieve beeldtaal. In het verlengde van de tekeningen maakt ze objecten en ruimtelijke installaties met zelfgemaakt papier.


Zij behaalde haar eerstegraads lesbevoegdheid aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en ontwikkelde haar beeldend werk verder aan de Gerrit Rietveld Academie en Sint-Lukas Brussel. Sinds haar afstuderen combineert ze haar eigen projecten met lesgeven aan kinderen, jongeren en volwassenen.

Teken de stad - Monumentale bomen in het Wertheimpark, aug 2020

Liesje van den Berk


Liesje van den Berk is tekenaar en performencekunstenaar.

Als beeldend kunstenaar en docent wilt ze mensen op een andere manier naar de wereld laten kijken. En stimuleert ze mensen hun eigen handschrift te ontwikkelen en te waarderen, het is een ontmoeting met jezelf door middel van beeldende kunst.

Jason Swinehammer


Jason Swinehammer maakt digitale tekeningen in een uitgesproken stijl.


"I react visually to the world, inside and outside of my head...that is what my art is about....you and me....good and bad...love and hate...evil hidden in all things...beauty found in the ugly."


Gusta Reichwein


"Van tekenen word je blij!', aldus Gusta Reichwein, voormalig conservator van het Amsterdam Museum. Dat merkt ze als ze zelf tekent, en ze ziet het ook bij anderen als ze tekenlessen geeft. Onder het motto ‘Meer zien door te tekenen’ gaf zij in 2017 en 2018 tekenlessen in het Cromhouthuis. Daarover schreef zij een aantal blogs die je hier kunt teruglezen.


Bettie van Haaster


Bettie van Haaster maakt schilderijen en tekeningen. Naast haar praktijk als kunstenaar geeft ze les aan uiteenlopende groepen en leeftijden.


"Vanaf dat ik een potlood kan vasthouden teken ik. Op dozen, blaadjes, aan de telefoon, als kind om mijn belevenissen en fantasieën te verbeelden, en daar ben ik eigenlijk altijd mee doorgegaan."

Gus Moystad


Gus Moystad is beeldend kunstenaar, striptekenaar, schrijver en verhalenverteller. Hij maakt en publiceert zijn eigen strips en verzorgt een tweemaandelijkse (gratis) cyberzine genaamd Notes from Skemer. Hij is geïnteresseerd en geïnspireerd door politiek, geschiedenis, fantasie, utopie, lichamen en identiteit.

Suzanne Glerum


Suzanne Glerum maakt schilderijen van landschappen naar aanleiding van schetsen die zij ter plekke maakt. Deze tekeningen worden in het atelier ingezet als hulpmiddel bij het schilderen. Niet zozeer het uiterlijk van de tekening is daarbij doorslaggevend, eerder wordt de tekening gebruikt als een knoop in een zakdoek. De schets helpt haar het landschap te herinneren, te herbeleven in gedachte. De herinnering aan het landschap, opgewekt door de tekening, is het startpunt voor de schilderijen.


Tekenlabdocenten

Het Tekenlab werkt op onregelmatige basis ook samen met andere tekenaars en kunstdocenten. Ook voor LAB op maat wordt samengewerkt met deze docenten.